Federalni zavod za agropedlogiju

GAUSS izvodi projekat za uspostavu centralizovanog geoinformacionog sistema za potrebe Federalnog zavoda za agropedlogiju

GAUSS, vodeća bosanskohercegovačka kompanija za geoinformatička rješenja, sa zadovoljstvom objavljuje da je potpisala ugovor za projektovanje, isporuku i implementaciju cjelokupnog geoinformacijskog sistema baza podataka za uspostavu centralizovanog geoinformacionog sistema za potrebe Federalnog zavoda za agropedlogiju.

Ovaj geoinformatički posao je finansiran i naručen od strane Federalnog zavoda za agropedologiju u Sarajevu.
Isporučeni centralizirani GIS sistem se bazira na najnovijim softverskim rješenjima vodećih svjetskih proizvođača GIS tehnologije i prostornih baza podataka: Oracle i MapInfo. Organizacija baze podataka i web usluge omogućene su kroz Oracle DataBase Enterprise Edition 11g, uz Oracle Spatial.
Unos i održavanje podataka su riješeni kroz MapInfo Professional 9.5.
U okviru ovog projekta predviđena je i konverzija postojećih baza podataka iz različitih formata u centralnu bazu podataka, što će omogućiti svim korisnicima pristup podacima u realnom vremenu. Cjelokupan sadržaj će po najnovijim standardima biti praćen metadata sistemom u koji se unose informacije o svim raspoloživim podacima.
Važniji dio ovog projekta predstavlja izrada konceptualnog i logičkog modela podataka, čija šema služi za generisanje svih objekata u prostornoj bazi podataka, i koji se realizuje u saradnji sa Federalnim zavodom za agropedlogiju.