Forum o upravljanju vodovodnim i kanalizacionim sistemima

U organizaciji Bentley (USA) i Gauss (BiH) u utorak 21.05.2013 godine na Jahorini u hotelu Termag je održan forum o upravljanju vodovodnim i kanalizacionim sistemima.

Motiv za organizaciju ovog foruma je bila želja da se krajnji korisnici upoznaju sa mogućnostima primjene raznovrsnih softverskih alata i Bentley CAD/GIS proizvoda, kao i Gauss-ovih rješenja za upravljanje geoinformacijama u komunalnim institucijama.

Partneri koji su pomogli u pripremi Foruma su naše koleginice iz KJKP Sarajevogas: gđa. Jasmina Dizdarević i gđa. Sadžida Trnka, te predstavnici Bentley-a: g. Tomas Stanek i g. Miroslav Matas.

Održani forum okupio je predstavnike komunalnih preduzeća, prije svega vodovodna preduzeća ali i ostale zainteresovane. Forum je imao za cilj da zainteresovane učesnike upozna sa aktuelnostima u pogledu razvoja GIS/CAD rješenja za upravljanje komunalnom infrastrukturom i da potakne razmjenu ideja i iskustava  vezana za ovakve projekte.

Na samom početku uvodnim govorom forum je otvorio g.Mirza Ponjavić, direktor Gauss-a, zatim je g.Tomas Stanek prezentirao Bentley proizvode i rješenja kao i njihovu primjenu sa naglaskom na Bentley rješenja za upravljanje vodovodnim i kanalizacionim sistemima.

Prezentirani su i informacion sistemi za komunalna preduzeća, a gđa. Jasminka Dizdarević je prikazala kako je organizovano jedinstveno upravljanje informacijama komunalne infrastrukture Kantona Sarajevo i WebGIS integracijsku platformu KJKP Sarajevogas-a. U toku foruma je prikazano i upravljanje kompletnom infrastukturom jedne organizacije na primjeru vodovodne mreže Tuzla kao i mogućnosti lociranja imovine komunalnog preduzeća korištenjem GNSS-a.

Predavači na forumu su bili:

  • Dr.sci Mirza Ponjavić, Gauss, generalni direktor (prezentacija)
  • Tomas Stanek, Bentley, Channel Director Eastern Europe & DACH (prezentacija)
  • Dr.sci Almir Karabegović, Gauss, Izvršni tehnički direktor (prezentacija)
  • Jasmina Dizdarević, Sadžida Trnka, KJKP Sarajevogas d.o.o. (prezentacija)
  • Mr.sci Elvir Ferhatbegović, Gauss, Menadžer za poslovna rješenja (prezentacija)
  • Ahmed Vilić, Gauss, Tehnički konsultant prodaje (prezentacija)

Zahvaljujemo se svima koji su prisustovali Forumu o upravljanju vodovodnim i kanalizacionim sistemima.