GAUSS isporučuje Oracle baze podataka u 24 općine u BIH

Gauss sa  zadovoljstvom objavljuje da je dobio projekat za isporuku Oracle Database 11g u 24 općine Bosne i Hercegovine.

Ovaj projekat je naručen od strane Chemonics International Inc. koji implementira projekat upravne odgovornosti (GAP), a finansiran je od strane agencija USAID (U.S. Agency for International Development), SIDA (Swedish International Development Co-operation Agency) i holandske ambasade (Embassy of the Kingdom of the Netherlands).

 Projekat obuhvata isporuku i instalaciju 24 ORDBMS Oracle sistema zadnje generacije u općine Bosansko Grahovo, Breza, Bugojno, Bužim, Čelić, Doboj Istok, Drvar, Goražde, Gradiška, Kalesija, Lopare, Ljubuški, Mrkonjić Grad, Nevesinje, Rogatica, Rudo, Sapna, Šekovići, Trebinje, Vlasenica, Vogošća, Vukosavlje, Žepče i Živinice, koji će predstavljati okosnicu prostornih  informacionih sistema u ovim općinama. Baze podataka (sistemi) će se inicijalno koristiti u općinskim službama za prostorno uređenje, zaštitu okolice i geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Kroz ovaj projekat većina općina dobija trenutno najnapredniji sistem za upravljanje bazama podataka na tržištu: Oracle Database 11g Enterprise Edition sa dodatnom opcijom Spatial za upravljanje geoprostornim podacima. Kao poseban poticaj njegovoj primjeni, u okviru isporuke je uključena i 12-dnevna obuka za sve administratore sistema.

Namjena projekta je centralizacija svih podataka lokalnih uprava, kao i omogućavanje transparentnijeg rada svih službenika kroz dostupnost informacija kako uposlenicima, tako i građanima.