GAUSS isporučuje zadnju generaciju GPS instrumenata u 31 općinu u BIH

Gauss sa  zadovoljstvom objavljuje da je dobio projekat za isporuku zadnje generacije Ashtech Magellan GPS instrumenata u 31 općinu Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat je naručen od Chemonics International Inc. koji implementira projekat upravne odgovornosti (GAP), a finansiran je od strane U.S. Agency for International Development (USAID), the Swedish International Development Co-operation Agency (SIDA), and the Embassy of the Kingdom of the Netherlands (EKN).

 Namjena projekta je bolje pružanje usluga za građane, unapređenje transparentnosti i odgovornost pri donošenju odluka, povećanje kapaciteta za efikasno upravljanje ljudskim i kapitalnim resursima.

Isporučuje se 46 preciznih GPS prijemnika ProMark3 RTK u općine Breza, Bugojno, Bužim, Čelić, Doboj Istok, Drvar, Goražde, Gračanica, Jablanica, Kalesija, Kladanj, Ljubuški, Mrkonjić Grad, Nevesinje, Posušje, Prozor Rama, Rogatica, Srbac, Travnik, Vogošća, Vukosavlje, Žepče i Živinice koji će se uglavnom koristiti u općinskim službama za geodetske i imovinsko pravne poslove, kao i 12 GIS/GPS uređaja u općine Cazin, Čitluk, Domaljevac, Gradačac, Kalesija, Lopare, Ribnik, Šipovo i Vlasenica koji su namijenjeni službama za prostorno uređenje i zaštitu čovjekove okoline.

Ovo je drugi najveći projekat isporuke GPS opreme na našim prostorima. Prošli put je GAUSS isporučio 78 GPS uređaja serije ProMark3 koje je naručila jedinica za implementaciju projekata (PIU) ispred Federalnog ministarstva šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede za potrebe šumarskih preduzeća u BiH.

Na ovaj način se ukupan broj distribuiranih uređaja serije Ashtech ProMark u Bosni i Hercegovini popeo na preko dvije stotine prijemnika, što ga čini daleko najzastupljenijim GPS prijemnikom na prostorima Bosne i Hercegovine.