GeoPortal Grada Mostara

U Mostaru, 02.10.2013. godine uspješno je završena konferencija pod nazivom  „Upravljanje poslovnim procesima i centralizacija prostornih podataka u lokalnoj samoupravi“.  Konferenciju je organizovao GAUSS (BiH) sa domaćinom Zavodom za prostorno uređenje Mostara uz pokroviteljstvo BENTLEY (USA).

Konferencija je održana sa ciljem da se predstave iskustava i mogućnosti  primjene rješenja za upravljanje poslovnim geoprostornim informacijama i automatizacije procedura za servisiranje građana na nivou cijele lokalne uprave, te da se svi učesnici upoznaju sa aktuelnostima u primjeni novih GIS tehnologija za korištenje digitalnih baza katastarskih i urbanističkih podataka u općinskim službama i komunalnim institucijama. Konfernciju je uvodnim govorom otvorio direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostar g-din Salem Bubalo a zatim se prisutnim obratio i gradonačelnik Grada Mostara g-din Ljubo Bešlić. Tom prilikom su ukazali na značaj uvođenja sistema za upravljanje prostornim informacijama urbanizma, katastra i komunalne infrastrukture u Gradu Mostaru i koristi koje će građani time dobiti. U nastavku konferencije je zvanično pušten u rad GeoPortal Grada Mostara (www.mostargis.ba), a g-din Salem Bubalo je pojasnio način rada GeoPortala i koje sve informacije građani mogu dobiti.

Direktor Gauss-a g-din Mirza Ponjavić je govorio o ulozi geoinformacija u donošenju odluka u lokalnoj upravi, kako obezbjediti dostupnost prostornih podataka svim službama, koliko su prostorni podaci danas raspoloživi, te kako uprave mogu unaprijediti svoje poslovanje kroz integraciju poslovnih procesa i primjenu geoinformacija a tehnički direktor Gauss-a g-din Almir Karabegović je govorio o sistemima za vođenje predmeta i upravljanje informacijama.

Prisutnim se obratio i predstavnik Bentley-a g-din Mihail Panayotov i prezentirao Bentley proizvode i rješenja. Na praktičnom primjeru je pokazao korištenje 3D modela u kompleksnoj infrastrukturi gradova.

Završnu riječ na konfernciji je imao g-din Elvir Ferhatbegović menadžer poslovnih rješenja u Gauss-u.  Prezentirao  je rješenja za upravljanje infrastrukturom lokalne samouprave i način rada Gauss WebPresentera na primjeru prostornog plana Grada Mostara kao i korištenja Gauss UrbanPlannera za integraciju različitih poslovnih procesa koji se realizuju u okviru službi za urbanizam i prostorno uređenje.

Konferencija je bila namjenjena gradonačelnicima, načelnicima općina i pomoćnicima načelnika za poslove prostornog uređenja, kao i drugim rukovodiocima zainteresovanim za informatizaciju i unapređenje rada lokalne uprave.

Predavači na konfernciji su bili:

  • Dr.sci Mirza Ponjavić, Gauss, generalni direktor (prezentacija)
  • Dr.sci Almir Karabegović, Gauss, Izvršni tehnički direktor (prezentacija)
  • Mr.sci. Salem Bubalo, Zavod za prostorno uređenje Mostar, Direktor (prezentacija)
  • Mihail PanayotovBentley Systems Account Manager Geospatial Division (prezentacija)
  • Mr.sci Elvir Ferhatbegović, Gauss, Menadžer za poslovna rješenja

 Zahvaljujemo se svima koji su prisustovali  konferenciji .