Općinu Ključ posjetili predstavnici kompanije Gauss

Općinu Ključ su 23. jula 2009. godine posjetili su predstavnici kompanije Gauss iz Tuzle koja se bavi primjenom geoinformacionih tehnologija u oblastima prirodnih resursa, prostornog uređenja i katastra. Sastanku su pored Općinskog načelnika prisustvovali i predstavnici Službe za prostorno uređenje stambeno-komunalne, imovinsko-pravne i geodetske poslove i katastar nekretnina, objavljeno je službenoj internet stranici Općine Ključ.

 

Kompanija Gauss je ponudila općini Ključ programsko rješenje uspostave jedinstvene baze podataka katastara i urbanizama. Uvođenjem ovog načina rada u organ uprave pojednostavilo bi se i ubrzalo izdavanje dozvola koje bi se vršilo na jednom mjestu, građanima bi bila pružena bolja i kvalitetnija usluga, a rad službenika bi bio mnogo efikasniji.

Nakon prezentacije softvera Općinski načelnik je izrazio svoju zainteresovanost za ovaj vid poboljšanja usluga, a posebno iz razloga jer ponuđeni softver omugućava građanima da putem interneta u svakom trenutku vrše uvid u kojoj fazi rješavanja se nalazi njihov predmet.

Na sastanku je dogovoreno da u narednom periodu općina svoje realne zahtjeva u skladu sa finansijskim mogućnostima dostavi kompaniji koja će na osnovu toga i informacija dobivenih na sastanku općini ponuditi odgovarajući softverski paket. Proces uvođenja novog softvera radit će se u fazama u zavisnosti od finansijskih mogućnosti općine.