Satelitsko snimanje

QuickBird firme DigitalGlobe™ je komercijalni satelit sa najvećom rezolucijom za daljinsku detekciju koji je danas raspoloživ.

Landsat, najstariji satelitski program opažanja Zemlje.

QuickBird obezbjeđuje snimke rezolucije 60 cm. Lansiran je 18. Oktobra 2001 godine. QuickBird istovremeno prikuplja multi-spektralne i panhromatske snimke, pri čemu se tržištu nude i Pansharpened (panhromatski izoštreni) proizvodi u prirodnim bojama – u vidljivom dijelu spektra i u infracrvenom području.

Podržani su strip (trakasti) i area (površinski) mod snimanja. U jednom prolazu se mogu prikupljati trake do 10 scena, dužine 165 km. QuickBird obezbjeđuje široki pojas snimanja, veliku memoriju za čuvanje prikupljenih podataka i najveću rezoluciju od svih danas raspoloživih komercijalnih satelita.

QuickBird je projektovan za efikasno i tačno snimanje velikih površina sa danas vodećom pozicionom tačnošću u ovoj oblasti.

 

Prvi Landsat satelit je u orbiti od 1972, dok je poslije njega uspješno lansirano još pet satelita.

Na Landsatu 7, posljednjem u ovoj seriji, ETM+ (Enhanced Thematic Mapper) senzor obezbjeđuje 7 band-ova (talasnih područja) multi-spektralnih podataka u 30 metarskoj rezoluciji, plus jedan panhromatski band na 15 m, pri širini zahvata od 183 km na površini Zemlje.

Pored navedenog, postoji i jedan band rezolucije 60 m u thermalnom infracrvenom području. Landsatov uređaj za snimanje može memorisati do 500 punih satelitskih scena.

Za više informacija molimo kontaktirajte nas na ab.ssuagnull@selas i ab.ssuagnull@troppus